Lewe menu

Filtry

Humor»

Ocena: 5 Ilość ocen: 1

Przepustka

Idzie lew i tygrys, po chwili tygrys pyta lwa :
- czemu jesteś taki smutny?
- bo jak pójdę do wojska to mi grzywe zgolą
- eeee... nie będzie tak źle , choć spytamy się tej myszy może ona coś wie o wojsku.
Podchodzą do niej i pytają:
- ej myszo wiesz coś o wojsku?
- ja nie jestem żadną myszą tylko jeżem na prepustce.

Przepustka
  • Obecnie 5 z 5.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena: 5/5 (1)

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Ty już oceniałeś/aś tę stronę, oceny można dokonywać tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za ocenę!

Hyde Park»

Damsko- męskie wędkowanie

Gwoli przypomnienia: wierszyk z lamusa, czyli tekst,
który kiedys napisałam na starym RO.

Siedzę sobie raz nad wodą
wśród trzcin, pod brzózeczką młodą
wlepiam oczy w toń jeziora
(przedwieczorna była pora)
gdy wtem słyszę jakiś hałas......

więcej...

Na stawce
  • Obecnie 5 z 5.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena: 5/5 (2)

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Ty już oceniałeś/aś tę stronę, oceny można dokonywać tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za ocenę!

Szukaj

Reklama

Sklepowe newsy »

St. Croix SOLE
St. Croix MOJO SALT CONVENTIONAL
St. Croix MOJO JIG CONVENTIONAL
St. Croix MOJO JIG
St. Croix MOJO SALT
St. Croix Bass X (2017)

Konger - Conger conger

Konger

Węgorzokształtne

Silne, wężowate ciało o szczelinowym, sięgającym strony brzusznej otworze skrzelowym. Spiczaste płetwy piersiowe, w których znajduje się 17-20 promieni. Płetwy grzbietowa, ogonowa i odbytowa zrośnięte w jedną "falbanę". Oczy owalne. Szeroki, sięgający środka oka otwór gębowy. Szczęka górna nieco wysunięta do przodu. Skóra bezłuska. Nasada płetwy grzbietowej rozpoczyna się na wysokości końców płetw piersiowych (u węgorza - Anquilla anquilla znacznie bardziej w tyle). Grzbiet brązowoszary lub czarniawy z niebieskawym połyskiem. Strona brzuszna biaława. Maksymalna długość 3 m (samice ważą około 65 kg).

Północny Atlantyk, na południc od Wysp Kanaryjskich, w Morzu Północnym i w kanale La Manche, rzadko w Bałtyku, również w Morzu Śródziemnym. Przebywa głównie u skalistych wybrzeży, czasami również w miejscach o piaszczystym podłożu oraz we wrakach statków, na głębokości od O do 100 m. Spokrewnionym z nim gatunkiem jest konger białopłetwy - Ariosoma balearicum, który żyje wokół Wysp Kanaryjskich, Madery, Azorów oraz w Morzu Śródziemnym. Rozpoznać go można po małym otworze gębowym, okrągłych oczach, wąskich płetwach piersiowych (tylko 8-11 promieni).

Samotnie żyjąca, drapieżna ryba, w dzień zwykle ukryta w grotach i szczelinach skalnych, skąd wysuwa jedynie przednią część ciała. Dopiero wraz z nastaniem nocnych ciemności wyrusza na poszukiwanie zdobyczy. Tarło odbywa w wodach otwartego morza na głębokości od 2000 do 3000 m; dotychczas poznane jej tarliska znajdują się na obszarze pomiędzy Gibraltarem i Wyspami Azorskimi oraz w Morzu Śródziemnym. Liczba składanych jaj wynosi od 3 do 8 milionów sztuk. Wraz z dojrzewaniem gruczołów płciowych zachodzą w organizmie kongera zmiany budowy anatomicznej, dotyczące głównie przewodu pokarmowego, szkieletu i uzębienia. One też sprawiają, że po odbytym tarle dorosłe osobniki prawdopodobnie giną. Larwy mają kształt wierzbowego listka. Są one prawie dwukrotnie większe od larw węgorza europejskiego. Unoszone są razem z morskimi prądami na głębokości 100-200 m do terenów żcrowiskowych (odroślowych). Okres przeobrażania się ich do kształtu dorosłych kongerów (ma to miejsce przy długości 14-16 cm) trwa około 2 lat. Po jego zakończeniu rosną w przybrzeżnych wodach bardzo szybko, mogąc w ciągu pierwszych 5 lat osiągnąć ciężar 40 kg.

Raki (homary, langusty), kałamarnice, ryby (śledzie, dorsze).

Konger jest rybą o bardzo małym gospodarczym znaczeniu, gdyż jego mięso jest suche i ościste. Z tych względów, jeśli już trafia na rynek, to wyłącznie w stanic wędzonym.

Ryby i prawo:

Dyskusje i komentarze

Standard view   

Bzdura, bo jadam ta rybke zazwyczaj czesto, w Dublinie na targu za grosze kupic mozna. Zgodze sie, ze oscista, ale wieksze maja mniej osci albo poprostu wieksze i nie przeszkadzaja, male nie do zjedzenia, za duzo plucia. Ale zeby suche? Bzdura kompletna. Ryba ma tyle soku, ze trudno ja normalnie przyrzadzic. Najbardziej soczysta ryba jaka jadlem. Ja pieke w piekarniku w wiekszych ilosciach z reguly, nawet ponad pol godz nieraz, puszcza niesamowite ilosci wody. Bardzo smaczna. Ostatnio w Caleta de Fuste na Fuerteventurze widzialem w Eurosparze jako dzwonki w sprzedazy. Polecam gdy okazja. Moj rosyjski przyjaciel uwielbia. Ja i zona rowinie, zreszta wiekszosc rodziny. Polecam raz jeszcze.

Początek

 
RSS 2.0
E-mail do moderatorów Wersja drukowalna - Sklep Wędkarski ŻBIK Pomoc Błędy Księga Gości


Reklamy KrokusDarmowy ERP i CRM - OpenERP - obecnie nazywany OdooInstalacja i konfiguracja OpenERPMetki i wszywki odzieżowePozycjonowanie stron WWWEtykiety samoprzylepne

Wielki Portal Wędkarski "Rybie Oko" ma charakter otwarty (podobnie jak Wikipedia), każdy może zgłosić chęć współpracy przy jego budowie, obsłudze, zarządzaniu i zostać Moderatorem. Również każdy, kto ma ochotę stać się współtwórcą Rybiego Oka, może wybrać sobie własną grządkę do uprawiania i wspólnie z innymi czynić ją zgodną z własną wizją. Może uczestniczyć w rozwoju konkretnego istniejącego już działu wędkarskiego (np.Filmy, Fotografie, Sprzęt, Humor, Wody, Łowiska, Linki, itp.) lub też stworzyć całkiem nowy. Jeśli lubisz wędkarstwo i pragniesz zostać współtwórcą Rybiego Oka wypełnij ten Formularz listu E-mail i napisz w nim czym chcesz się zająć, i dlaczego właśnie Ty. Aktualne gremium adminów i moderatorów zadecyduje, czy zasługujesz na taką rolę, jeśli jednak masz chęci i choć nieco wiesz o wędkarstwie zapewne masz duże szanse :).