Lewe menu

Filtry

Komentarze

Artykuł - Słowa to piękne i niebezpieczne narzędzie...Piękne słowa Bardzo dobre (5)

Humor»

Ocena: 5 Ilość ocen: 1

Udany połów

Mąż wraca do domu i stawia na stole trzy butelki wódki.
Żona pyta:
- Skąd to masz Kochanie?
- Złapałem złotą rybkę!!!

Udany połów
  • Obecnie 5 z 5.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena: 5/5 (1)

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Ty już oceniałeś/aś tę stronę, oceny można dokonywać tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za ocenę!

Hyde Park»

Rymogady

Rymogady.

Lubię wszelakie polemiki;
w nich wiele pieprzu i soli,
bo patrząc na tego gadulstwa wyniki
można wiedzieć, co kto myśli i woli.

Mnie jednak do głowy myśl uparta wpadła:
dlaczego te gadające głowy
polemizują używając rymadła,
zamiast normalnej mowy?

To jakiś atawizm chyba
z trzeciorzędowego chaosu,
kiedy rybać, czyli mówić, chciała ryba,
ale jej Bozia nie dał głosu.

Stąd niektórzy z nas, ryb dalecy potomkowie,
mający najwięcej rybich genów,
posługują się rybo- czy rymosłowiem,
zaskakując nas swoją ryboweną.

Jeśli wątpiący w mą teorię byliby,
ja analizą naukowo poprawną,
że Sławek („Byba”) pochodzi od ryby
wywiodłem już bardzo dawno

Więc wyluzujcie co nieco,
zacierając dalekiej przeszłości ślady,
abyście nie zostali, oczami świecąc
nazwani z humorem – RYMOGADY.

PS.
Stwierdzam z uczuciem ambiwalentnym,
że i ja nie jestem święty
i kultywując gadulstwa obyczaj
do rymogadów się także chyba zaliczam.

Rymogady
  • Obecnie 4,5 z 5.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena: 4,7/5 (3)

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Ty już oceniałeś/aś tę stronę, oceny można dokonywać tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za ocenę!

Szukaj

Reklama

Rybie Oko/Artykuły/Kulinaria/Kołacz ziołowy z boczkiem 

Kołacz ziołowy z boczkiem

Rating: 0 
Rating count: 0 
 View count: 4107 
Comments count: 0 
ID: 5642 
Node: 5160 

Baaardzo smakowite. To jest potrawa, gdzie wskazana jest kulinarna wyobraźnia. Bez przeszkód można do nadzienia wtrącić swoje trzy grosze, w zależności od tego co kto lubi...

Niezbędne na ciasto:
200 g razowej mąki,
100 g schłodzonego i posiekanego masła,
¼ łyżeczki soli,
4 łyżki wody.

Niezbędne na nadzienie:
200 g chudego wędzonego boczku,
150 g sera ementaler,
4 jaja,
2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół np. bazylii, tymianku, pietruszki, lebiodki,,
¼ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki świeżego grubo zmielonego pieprzu,
1,4 l śmietany.

No to do roboty:
szybko zagnieść ciasto z mąki, schłodzonego i posiekanego masła wody
i soli. Zawinąć je w folie i chować na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć rozwałkowanym na placek ciastem.
W osobnej miseczce wymieszać pokrojony w drobną kostkę boczek, posiekane zioła, dodać starty ser, rozbełtane trzepaczką jaja, sól pieprz. Na koniec wlać śmietanę. Masę wyłożyć na ciasto w tortownicy. Piec 35 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200 stopni.

Reviews and comments

Standard view   
   
 
RSS 2.0
PDF
E-mail do moderatorów Wersja drukowalna - Sklep Wędkarski ŻBIK Pomoc Błędy Księga Gości
Reklamy Krokus: Systemy CMS

Wielki Portal Wędkarski "Rybie Oko" ma charakter otwarty (podobnie jak Wikipedia), każdy może zgłosić chęć współpracy przy jego budowie, obsłudze, zarządzaniu i zostać Moderatorem. Również każdy, kto ma ochotę stać się współtwórcą Rybiego Oka, może wybrać sobie własną grządkę do uprawiania i wspólnie z innymi czynić ją zgodną z własną wizją. Może uczestniczyć w rozwoju konkretnego istniejącego już działu wędkarskiego (np.Filmy, Fotografie, Sprzęt, Humor, Wody, Łowiska, Linki, itp.) lub też stworzyć całkiem nowy. Jeśli lubisz wędkarstwo i pragniesz zostać współtwórcą Rybiego Oka wypełnij ten Formularz listu E-mail i napisz w nim czym chcesz się zająć, i dlaczego właśnie Ty. Aktualne gremium adminów i moderatorów zadecyduje, czy zasługujesz na taką rolę, jeśli jednak masz chęci i choć nieco wiesz o wędkarstwie zapewne masz duże szanse :).